Gărzile mele din Franța

Azi sunt de gardă. Am fost și ieri și vineri seara. Week-end de foc îi zic eu.

În Franța gărzile medicilor generaliști se organizează în mod diferit în fiecare departament. La noi, în Calvados organismul care se ocupă este ADOPS14 ( L’Association Départementale d’Organisation de la Permanence des Soins du Calvados).

Medicii generaliști, facem gărzi prin rotație, după un calendar organizat pe un an de zile în felul următor:

 • în timpul săptămânii între orele 20-23,
 • sâmbăta între 12-23 și
 • duminica între 8-23.

Cum se întâmplă practic?

Pacientul  bolnav sună la numărul de urgență medicală 15 (un fel de 112…) acolo răspunde un medic care triază cazurile: pe cele mai grave le trimite la spital la urgențe, după alții le trimite ambulanța, pe unii îi trimite să doarmă iar cazurile mai puțin grave ni le trimite nouă la „Maison médicale de garde”. Patologia e aceeași ca și în cabinet: angine, sinuzite, otite, bronșite, pusee de hipertensiune, sdr anxio-depresiv, sdr diareic, alergii, erupții cutanate, uneori constatarea deceselor, etc.

Nu este de neglijat faptul că aceste gărzi se plătesc foarte bine, chiar de două ori: o sumă fixă dată de ADOPS, plus fiecare consultație pe care o plătește pacientul (care are prețul dublu sau triplu față de consultația din cabinet, în funcție de ora la care s-a efectuat).

Facem și vizite la domiciliu, aici se mai adaugă 0,61 euro pt fiecare km parcurs.

Uneori zilele sunt cam lungi, noroc că am internet și nu mă plictisesc…

Articol de pe Jurnal de Medic.

Postat în Jurnal, Poze cabinet Etichetat cu: , ,
One comment on “Gărzile mele din Franța
 1. Gabriela spune:

  Buna ziua stimata dna doctor,

  In primul rand doresc sa va multumesc pentru informatiile pe care le postati pe acest blog. Daca nu va supara,as dori sa imi dati un raspuns la o intrebare:credeti ca ar fi mai bine sa incep activitatea de medic generalist in Franta mai intai pe langa un medic care va iesi la pensie sau direct in liberal(in Romania sunt medic primar de medicina de familie,deci am o practica de peste 20 de ani in aceasta specialitate).M-am informat in legatura cu sistemul medical francez si sunt voci care spun ca este aproape imposibil sa reusesti de unul singur.Stiu ca dvs sunteti un exemplu de reusita si tocmai de aceea am indraznit sa va deranjez.
  Va urez in continuare numai bine si le aratam francezilor ca medicii romani sunt foarte bine pregatiti si se pot descurca fara probleme in Franta.
  Va multumesc.

2 Ping-uri/Trackback-uri pentru "Gărzile mele din Franța"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*