Médecin de campagne (Medic de ţară)

Dr. Quinn mai există!

Există în fiecare doctor generalist care practică medicina la ţară în Franţa. Adaptat la evoluţia societăţii şi a medicinei, pentru că se foloseşte de maşină, telefon, calculator sau de investigaţiile paraclinice  dar  totuşi rămânând în contact direct cu pacientul, cu omul, cu personalitatea fiecăruia.

Nu-şi închide telefonul niciodată. Este mereu la dispoziţia pacientului. Dar şi pacienţii sunt cu bun simţ şi nu îl sună în afara orelor de program,  numai în caz de urgenţe.

Docteur L. de la care învăţ eu “les méandres du médecine française”, după cum spune el, îşi începe programul în fiecare zi de la ora 7 la cabinet. Între 7 şi 9 sună cei mai mulţi pacienţi pentru “un rendez-vous” adică pentru programarea consultaţiei.

Consultă în cabinet cam până la 13:15 oră la care îşi ia pauza de masă, peste care nu sare niciodată.

La ora 14:15 încep “les visites à domicile” adică consultaţiile la domiciliu cerute de pacienţi mai în vârstă sau de alţii care nu vor să vină la cabinet şi sunt dispuşi să plătească cu 10 euro mai mult, adică 33 euro.  Pacienţii nu sunt toţi din aceeaşi localitate cu medicul, acesta fiind nevoit să meargă cu maşina proprie la domicilii pe o rază de 10-15 km.

Pont Farcy (Franţa)

Între timp, dă o fugă şi până la “maison de retraite”, un fel de azil de bătrâni unde are câţiva bătrânei simpatici de văzut.

La ora 18 se întoarce la cabinet şi consultă până la ultimul pacient. Indiferent că e 19 sau 23.

Din punct de vedere medical nu e mare diferenţă cu ce făceam în cabinet în România. Dar trebuie ştiut că şi acasă eu am lucrat într-un cabinet model cu o doamnă doctor extraordinară. Diferenţa stă în atitudine. A pacienţilor, a autorităţilor, a colegiului medicilor, a casei de asigurări. Doctorul are mai mult timp pentru a face medicină adevărată, formularele fiind mult mai puţine şi mult mai simple decât în România.

Pentru pacienţi medicul generalist este un mic “făcător de minuni” în care îşi pun toată încrederea că le va rezolva problema. Nu există “daţi-mi un bilet de trimitere la…” sau “sa-mi scrieti medicamentul…”. Îşi expun frumos problemele de sănătate fizică dar şi psihică sau sufletească aşteptând şi primind  fără comentarii sfaturile medicului.  Nu sunt probleme de genul “n-am luat medicamentele pentru ca sunt prea scumpe” sau “nu-mi dati ceva mai ieftin?”.

Medicul consultă pacientul şi dacă sunt justificate se foloseşte de investigaţiile paraclinice indiferent de preţ şi apoi prescrie medicamentele cele mai bune pe care i le indică propria gândire şi cunoştiinţele lui medicale. Totul fără abuz.

Va urma…

Articol de pe Jurnal de Medic.

Postat în Medic în Franţa Etichetat cu: , , ,
3 comments on “Médecin de campagne (Medic de ţară)
 1. Stefi spune:

  Ma bucur ca se dovedeste a fi o alegere atat de buna! Cred ca se merita orice efort sa poti sa iti practici meseria cu cat mai putine compromisuri, din pacate in Ro…lucrurile nu merg spre bine! Dar sa ne mai amintesti din cand in cand prin jurnalul tau ca „normalul” exista undeva in lume!

 2. lisa spune:

  As dori sa profesez medicina de familie in Franta,dar nu stiu nimic despre ce presupune asta intr-o alta tara.Mi-ar fi de ajutor daca pe linga ce ai scris,mi-ai mai da ceva detalii.
  multumesc!

 3. daniel spune:

  Asa… Vreau si eu!…
  Asta este motivul pt care am decis sa plec. Bani aveam si aici mai mult ca altii, dar m-a impresionat ordinea din Angia si mai ales respectul pe care il acorda pacientului, nu in sensul de ‘clientul nostru – stapanul nostru’, ci responsabilitatea si atentia cu care este tratat, pentru ca el vine la medic in cautarea salvarii.

  Recomand colegilor si pacientilor sa rasfoiasca brosurile ‘duties of a doctor’ editate de British GMC (General Medical Council) si disponibile pe site-ul lor GMC-UK.org (google va duce unde trebuie).

  Imi doresc sa reusesc inainte de a pleca sa implementez in spital ideea ca analiza si procesarea reclamatiilor trebuie sa se axeze pe evaluarea si managementul conditiilor care au dus la aparitia ei si nu pe geseala individuala. Poate ca omul respectiv a gresit, dar este fundamental sa vedem de ce a gresit, ca sa nu mai greseasca data viitoare. Lumea se teme, daca zici ceva esti bau-bau si toate sunt tolerate intr-o fericita inconstienta, fara a tine cont de riscul pe care il semnaleaza un accident sau o reclamatie pentru spital.

  In fapt, reclamatia este un feedback pe care il obtii gratuit, caci daca vine organul de control, te penalizeaza si te costa mai mult. Dar nu la noi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*