Cum se manifestă clinic meningita acută?

Meningitele reprezintă inflamaţia de cauză infecţioasă a meningelui. Sunt boli foarte grave se impune de urgenţă diagnosticarea şi iniţierea tratamentului lor. Au evoluţie variabilă, de la vindecare spontană la evoluţie letală.

Cum recunoaştem o meningită?

simtome_meningita

În primul rând pacientul acuză febră cu sau fără frisoane, indispoziţie, stare de rău, etc. (sindromul infecţios).

Datorită edemului cerebral ce se instalează consecutiv inflamaţiei meningiene, apare sindromul de hipertensiune intracraniană manifestat prin cefalee intensă, vărsături în jet şi fotofobie (intoleranţa luminii). Alte simptome ar putea fi convulsiile sau somnolenţa.

Dacă dumneavoastră sau cineva din apropierea dumneavoastră acuzaţi simptomele de mai sus trebuie să vă prezentaţi DE URGENŢĂ la medicul dumneavoastră de familie, în serviciul de urgenţă sau direct la secţia de boli infecţioase.

După ce veţi relata simptomatologia de mai sus, medicul va trece la examinarea pacientului căutând semne de iritaţie meningeană:

Medicul va observa poziţia pacientului care în meningită stă culcat pe o parte în triplă flexie: cu ceafa, genunchi şi şoldurile flectate.

În cazuri cazuri grave pacientul adoptă poziţia „în cocoş de puşcă„, cu hiperextensia cefei.

Dacă este rugat să stea în şezut, bolnavul va adopta poziţia trepiedului (trunchiul înclinat oblic spre spate, prijinit în palme, cu genunchi flectaţi).

Apoi urmează manevre de elongaţie ale coloanei vertebrale care provoacă dureri traduse prin limitarea amplitudinii mişcărilor şi suferinţa evidentă a pacientului.

Redoarea de ceafă:  pacientul fiind culcat pe spate cu membrele inferioare întinse se încearcă flexia cefei care este dureroasă şi limitată în amplitudine direct proporţional cu intensitatea inflamaţiei meningiene.

Mai sunt şi alte manevre cum ar fi Semnele Brudzinski , Semnele Kernig I şi II care sunt cunoscute de medici şi pe care nu le voi mai detalia. Oricum dacă este prezentă redoarea de ceafă atunci vor fi găsite şi celelalte, deci nu se recomandă cercetarea tuturor semnelor ştiind că provoacă suferinţa inutilă a pacientului.

În continuare pacientul va fi supus unei puncţii lombare pentru examinarea LCR-ului (lichidului cefalo-rahidian), a unui CT dacă se suspicionează o hemoragie meningeană şi la alte investigaţii: hemoculturi, hemoleucogramă, VSH, fibrinogen, biochimie.

Tratamentul se face în funcţie de etiologia, forma clinică dar şi de particularităţile de vârstă, de teren şi chiar de toleranţa medicamentoasă.

TRATAMENTUL MENINGITELOR TREBUIE ADAPTAT PERFECT FIECĂRUI CAZ ÎN PARTE!

Postat în Boli infecţioase
5 comments on “Cum se manifestă clinic meningita acută?
 1. adina spune:

  buna am si eu o problema,am avut simtome de raceala am maers la medic si mia dat trimitere la spital cu diagnostic de meningita,am fost consultata si mi sa dat antibiotice pt bronsita acuta si repaus in cazul in care nu imi dispare durerea de cap si ochii sa revin dupa 3 zile acum iau antibiotice de 2 zile si incep sa imi revin nu mai am dureri de cap cum am avut in primele zile acum stau in casa sa-mi revin dar sincer nu mai rezist sa stau in pat va multumesc

 2. am avut meningita pe cind aveam 18 luni.de atunci am ramas cu dureri de cap,dar in ultimii ani sint mult mai pronuntate durerile.as dori sa stiu daca este normal?

 3. Lucescu Alina Augustina spune:

  Buna ziua as avea si eu o mare rugaminte sa imi spuneti este posibil ca sotu meu care de 2 saptamani are dureri de cap la inceput durerile au inceput de la urechea stanga si medici i-au facut spalaturi ca cica are dopuri am zis ca o sa treaca durerile dar durerile s-au extins il doare si dupa cap si niste dureri insuportabile acum mai nou are si senzatie de voma nu mai se poate odihni de vreo saptamana. A fost si la urgente i-au facut toate analizele si au zis ca nu are nimic e doar din cauza stresului si atata tot ,in schimb i-au dat un antibiotic si un antiinflamator da dupa ce a luat 1 singura data s-a simtit si mai rau. ce sa fac nu mai stiu astept un raspuns de la dumneavoastra .Va multumesc si daca ati putea sa imi dati raspunsul pe email aly2nutza@yahoo.com

 4. Lucescu Alina Augustina spune:

  Sa aiba meningita si sa nu fi fost vazuta la tomograf?
  Se poate? Va multumesc.

 5. Meningita spune:

  Lucescu Alina Augustina, pentru a va confirma diagnosticul de miningita, se practica o punctie lombara. Procedura implica introducerea unui ac in canalul medular, pentru extragerea lichidului cefalorahidian. (LCR. Sursa si continuare Meningita | Portal Medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*