Erizipelul- diagnostic şi tratament

erizipelErizipelul este o infecţie a ţesutului subcutanat superficial produsă de Streptococcul beta-hemolitic de grup A şi mai rar de Stafilococul aureu.

Poarta de intrare poate fi o plagă traumatică sau chirurgicală, o înţepătură de insecte sau orice întrerupere a continuităţii pielii. De multe ori însă poarta de intrare nu este evidentă.

Boala debutează brusc cu febră, frisoane, stare generală alterată, iar local erizipelul se caracterizează printr-un placard cald, edematos, eritematos, bine delimitat de un burelet marginal cu adenopatie loco-regională sensibilă.

Pielea are frecvent aspectul de „coajă de portocală“, care se presupune că reflectă implicarea vaselor limfatice superficiale. Se pot forma bule sau pustule superficiale, de obicei la 2 sau 3 zile de la debut.

Erizipelul apare de obicei pe regiunea malară a feţei sau pe membrele inferioare.

Complicaţii:

 1. acute:  locale: abces, necroză şi sistemice: bacteriemii, sepsis, glomerulonefrită poststreptococică, sindrom de şoc streptococic, toxidermie medicamentosă.
 2. tardive: limfedem cronic, elefantiazis

Tratamentul prespitalicesc care poate fi recomandat şi de medicul de familie:
1) Măsuri generale: repaus, drenaj decliv, local comprese sterile reci.
2) Tratament medicamentos

 • antibiotice antistreptococice: penicilină V 2 mil. u./zi sau eritromicină 2g/zi
 • antibiotice antistafilococice: clindamicină 900 mg/zi sau fluorochinolone

Când tabloul clinic este sever cu placard bulos, purpuric, necrotic, se localizează la nivelul capului sau apare pe un teren tarat, internarea pacientului se face DE URGENŢĂ!
Dacă după 48 h de tratament ambulatoriu, evoluţia este nefavorabilă medicul de familie trebuie să indice internarea.

M-am inspirat din:

 1. Harrison – Principiile medicinei interne ediţia a XIV-a
 2. Protocolul de diagnostic şi tratament pentru erizipel emis de Societatea Română de Dermatologie.

Postat în Boli infecţioase Etichetat cu: ,
2 comments on “Erizipelul- diagnostic şi tratament
 1. ioana spune:

  buna seara!am si eu o prietena de familie care are aceasta boala erizipel,dar ii iese la bratul drept unde acolo a fost si operata de cancer(nu are sunul drept),si ii apare f frecvent aceasta boala,si este foarte speriata si necajita.va rog sa-mi spune-ti daca se poate vindeca de asa ceva,si ce medicamente ar trebui lua?precizez ca ia niste antibiotice dar fara rezultat.va multumesc!

 2. ana spune:

  mama mea sufera de aceeasi boala erizipel a fost diacnosticata acum 2 sapt a fost internata a facut 7 zile penicilina iar knd a externato ia dat ospen dar fara rezultat piciorul este la fel de rosu-caramiziu foarte unflat si binenteles dureri ce tratament ne puteti recomanda sau ce sa facem ast un rasp kt mai repede multumesc

1 Ping-uri/Trackback-uri pentru "Erizipelul- diagnostic şi tratament"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*