Melanomul malign

malignant_melanomaMelanomul malign este cauza cea mai frecventă a deceselor prin boli de piele, aceste decese putând fi prevenite prin diagnosticare precoce şi excizie.

Melanomul malign este o tumoră care se dezvoltă din celulele pigmentare ale epidermului care suferă o degenerare malignă din cauza prezenţei unor defecte de la nivelul genomului lor, fie înnăscute (10% din cazuri), fie generate de acţiunea radiaţiei ultraviolete şi are tendinţa de a metastaza.

Apare mai frecvent la persoanele care au fost expuse sau se expun mult la soare şi la cele care au suferit arsuri solare mai ales în copilărie.

Medicul de familie trebuie să evalueze leziunile pigmentare şi să îndrume corespunzător pacienţii pentru investigarea unor potenţiale maligne.

De multe ori se întâmplă să vină pacienţii şi să întrebe: „Este suspect acest nev?”

În încercarea de a nu omite vreun melanom malign, medicul de familie va trimite pentru examinare orice nev cu aspect neobişnuit.

Dacă se suspectează un melanom malign trebuie palpaţi obligatoriu ganglionii limfatici deoarece afectarea lor nu reprezintă un prognostic bun.

Caracteristici ale nevul benign :

 1. este o leziune de mici dimensiuni (<5mm)
 2. bine circumscrisă
 3. cu margini bine definite
 4. colorat într-o singură nuanţă, de la bej sau roz la maron închis.

Caracteristicile melanomului malign:

 1. diametrul >6mm
 2. margini neregulate şi asimetrice
 3. pigmentul dă impresia că infiltrează tegumentul înconjurător
 4. suprafaţa leziunii este neregulată
 5. este parţial proeminent şi parţial plan
 6. are o diversitate coloristică îngrijorătoare: roz, albastri, gri, alb şi negru.
 7. Societatea Americană oncologică a propus următoarea formulă memotehnică: ABCD: Asimetrie, Bordură neregulată, Culori diverse, Diametrul>6mm

Pacienţii cu un număr mai mare de nevi, prezintă statistic un risc crescut de apariţie a melanomului, necesitând examinări periodice atente, mai ales dacă leziunile sunt atipice.

Nu există medicamente pentru tratarea melanoamelor, tratamentul constând în exereza tumorii.

Postat în Afecţiunile pielii Etichetat cu:
16 comments on “Melanomul malign
 1. draga mihaela spune:

  Am fost diagn. cu Melanom Malign stadiul 2,am facut tomografie computerizata la cap, torace, burta,totul este in regula,ecografia ganglionilor nu arata nici o imflamatie a acestora,mi s-a extirpat aluna,la picior a fost,am facut si a doua operatie pt. a scoate inca din tesut ,o zona de siguranta,care la biopsie nu a mai indicat celule canceroase,nu mi s-a scos nici un ganglion Santinela ,nu erau imflamati si la scintigrafie s-au colorat mai multi,un lant .Nu am primit nici un tratament,la 3 luni periodic sa fac analize.Mi s-a sugerat daca vreau tratament cu Interferon care ar micsora sansa de recidiva.Va rog mult o parere.Multumesc!

 2. dedu ileana spune:

  draga mea,nu stiu cati ani ai dar ma rog sa fi sanatoasa si sa treci cu bine peste asta.Eu am fost diagnosticata cu melanom malign clark 5 breslow 3 si mi-au dat doar un an de trait.Asta se intampla in 2007.Mi-au taiat o buza intraga si asta m-a durut mai tare decat vestea cu diagnosticul.Si acum intampin probleme din cauza modificarii la fata desi d-na prof. care m-a operat a facut minuni si nu sunt chiar un monstru.Eu am facut Interferon pt. ca asa am fost sfatuita de unii si doar o persoana mi-a zis sa nu fac.Imi pare rau ca nu l-am ascultat.Desi am facut doar 2,5 luni de interferon desi trebuia sa fac un an,nu mi-a facut bine deloc ba chiar mai mult rau.Din cauza tratamentului mi-a crescut un chist ovarian si a trebuit sa il operez de urgenta si mi-au cazut si doua masele sanatoase pt. ca mi-a slabit gingiile.Concluzie:nu exista tratament curabil pt. cancer si se mai fac inca teste.Mi-au zis sa fac citostatice dar le-am refuzat mai ales ca am avut experienta cu interferonul.Pana acum sunt bine si merg la servici si sunt si anul 2 la facultate si nu am nici un gand sa mor.NU EXISTA TRATAMENT PENTRU CANCER!!!!!!!!!!!1IAR DACA INCERCI SA FACI CEVA DIN CE ESTE RECOMANDAT DE DOCTORI RISTI SA ITI IMPUTINEZI SINGUR ZILELE.TOATE TRATAMENTELE ASTEA AU NISTE REACTII ADVERSE CARE TE POT DISTRUGE .EU STIU CA MAI AM SI MULTE ALTE PROBLEME SI E BINE SA TE FERESTI DE TRATAMENTE TARI.INFORMEAZA-TE BINE SAU MAI BINE ZIS LA CINEVA CARUIA SA II PESE DE TINE.CU DRAG,ILEANA.EU AM 40 ANI SI FAC TOT CE POT MAI BINE PT. MINE IN VIATA ASTA FARA SA MAI ACCEPT SA FIU COBAIUL CUIVA.PE CURAND

 3. deyana andreea spune:

  Draga mea si eu am fost diagnosticata cu melanom malign nivelul 4 indice breslow 4 mm si m-am operta de 2 ori , prima operatie mi-a facut-o o dr dermatolog iar cea de-a 2 operatie un dr chirurg . cand am fost sa ma programez pt cea de-a 2 operatie dr chirurg nu mi-a dat nici un fel de sansa la vindecare , va dati seama atunci am crezut ca o sa cada cerul pe mine si plus de asta acasa aveam un bebeles de nici un anisor . Dupa cea de-a 2 operatie am inceput urgent tratamentul cu interferon iar dr spunea ca o sa fac o si cura de chimioterapie pe care nu a mai fost nevoie sa o fac . Acuma mai am 2 penuri de interferon si termin tratamentul multumesc la D-zeu ma simt foarte bine , iar in continuare sper sa ma fereasca D-zeu de boala asta , deoarece e foarte greu de luptat cu ea .
  Interferonul este un tratament foarte dur si greu , eu un an de zile l-am facut si consider ca am facut bine ca am urmat indicaiile medicului .mi-am refacut toate analizele cap coada si sunt bine.De aceea eu consider ca trebue uramat tratamentu prescris de medic deoarece el nu-l prescrie doar de dragul de a prescrie , el are pregatire necesara pt asa ceva si stie el mai bine de ce il prescrie . Sper sa faceti alegerea cea mai potrivita dar eu una consider ca cu asa ceva nu este de jucat ca vrei sa-l faci sau ca nu vrei , faci ce spune medicul de specialitate , va doresc multa sanatate

 4. Valeriu spune:

  Buna ziua,

  Am 32 de ani, in luna iulie 2008 am fost diagnosticat cu melanom maling, torace stanga, stadiul Clark IV, indice Breslow 1,25 mm. In septembrie am facut a doua operatie, la prima nestiind ca e de origine maligna nu au taiat cu marginile de siguranta necesare. La a doua interventie rezultatul biopsiei a fost negativ. Am facut 6 luni, incepand din octombrie 2008, de chimioterapie ( dacarbazina), dupa care am continuat cu interferon alfa 2a, 3 MUI de trei ori pe saptamana. In urma cu o luna am facut un CT (torace, abdomen superior si inferior) si a iesit bine. In rest la 3 luni fac o melanurie si marker tumoral S100, lunar fac hemoleucograma, si bineinteles regim alimentar( fara carne, decat de pasare, fara dulciuri, fara mancaruri cu prajeli, cat mai multe fructe si legume, iar de la plafar am luat un ceai antitumoral).
  In acest moment ma simt bine. Am o sotie iubitoare si o fetita de 10 luni, pentru care ma rog la Dumnezeu sa fie bine, sa creasca mare si sa aiba alaturi ambii parinti. Doamne ajuta!!!

 5. raul spune:

  Am primit rezultatul de la testul S100 si e 0.027, nu stiu daca e de bine sau de rau!Daca stie cineva!

 6. Catalin spune:

  @ PENTRU MIHAELA DRAGA, ILEANA DEDU ŞI TOŢI CEI CARE AVEŢI MELANOM MALIGN :

  Eu sunt un om care ştiu un lucru foarte clar : PREVENIREA METASTAZEI este cea mai importantă, aşa că dacă oncologul a recomandat chimioterapie sau Interferon, NU MAI STA PE GÂNDURI ! Eu ca om sunt dator să fac TOT POSIBILUL şi să mă tratez, iar mai departe, nu mai depinde de mine ci numai de Dumnezeu. Boala asta nu este de joacă şi tatăl meu a murit la 47 de ani deşi a fost operat de două ori (deja făcuse metastază şi nici măcar chimioterapia (Vincristine şi Adriblastin) nu i-a mai folosit la nimic din nefericire. Voi cei care încă NU AVEŢI METASTAZĂ GANGLIONARĂ (deci celulele canceroase nu au invadat tesuturile limfatice) AVEŢI O ŞANSĂ SPRE DEOSEBIRE DE TATĂL MEU !!! Boala oricum este foarte gravă pentru că melanomul metastazează nu numai pe cale limfatică, ci şi pe cale hematogenă. Practic, fluxul sanguin transportă celulele din melanom (sau din zona aparent „curată” de unde a fost excizat melanomul) ÎN TOT CORPUL şi riscul este să te trezeşti cu metastaze hepatice, pulmonare, cerebrale, osoase, etc… Aşa că eu VĂ IMPLOR să faceţi chimioterapie ACUM CÂT ÎNCĂ MAI ESTE TIMP ŞI PÂNĂ NU ESTE PREA TÂRZIU !!! Faceţi şi Interferon, faceţi ORICE ca să vă salvaţi viaţa pentru că e păcat de voi să muriţi aiurea fără rost !

  NU AVEŢI VOIE LA ŞTRAND SAU LA MARE, NU AVEŢI CE CĂUTA ÎN SOARE !!! Este posibil să fie vorba şi de o predispoziţie genetică. Eu nu mai merg de ani de zile la ştrand sau la mare pentru că există riscul să fii moştenit terenul genetic al tatălui meu şi dacă el a fost ucis de melanomul malign la numai 47 de ani, nu este exclus ca şi eu să fac această boală dacă n-am grijă şi dacă stau în soare ca să mă bronzez şi „să arăt bine”. Degeaba voi arăta bine, dacă după aceea voi ajunge în mormânt, aşa că mai bine mă lipsesc… Am doi copii de crescut şi o soţie care are nevoie de mine ! Mai bine să faci un chist ovarian şi mai bine să-ţi cadă două măsele (cum spunea biata Ileana) dar IMPORTANT ESTE CA VIAŢA SĂ FIE SALVATĂ !!! Poţi să trăieşti fără un ovar sau fără două măsele, dar nu poţi să trăieşti dacă apare metastaza, situaţie în care e mai bine să te pregăteşti pentru cele veşnice, să-ţi iei rămas bun de la cei dragi, să-i ierţi pe toţi care ţi-au făcut rău şi să-ţi faci testamentul… Respectiv să te întorci cu adevărat la Dumnezeu şi să-L primeşti pe Hristos ca Domn şi Mântuitor, CÂT MAI AI TIMP, PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU ! Asta e părerea mea, voi faceţi cum credeţi dar eu m-am gândit la voi toţi, la binele, sănătatea şi salvarea voastră, ba chiar mă gândesc şi la veşnicia voastră ! (de murit oricum vom muri cu toţii, dar important este UNDE ne vom petrece veşnicia ?!?) V-aţi gândit vreodată că boala asta cumplită este îngăduită de Dumnezeu cu un scop ??? V-aţi întrebat vreodată DE CE se întâmplă acest lucru ?!?
  Nu cumva prin această nenorocire ne apropiem de Dumnezeu şi ne aducem aminte de El ? Nu cumva dacă suntem sănătoşi şi bine-mersi, rămânem mai departe în MATERIALISM şi în ATEISM şi habar n-avem de mântuire şi de veşnicie ?!? GÂNDEŞTE-TE !!!

 7. Tiulache Madalin spune:

  Buna ziua, va rog ajutati-ma. Fratele meu, in varsta de 32 de ani, tatal a 3 copii a fost operat acum 2 ani de melanom la Cluj, stadiul 2b ,nivel breslow 4,1 mm. A facut 1 an interferon iar acum la ecografia ganglionara i s-au propus excizia a 9 ganglioni subaxilari. Sunt disperata, nu stim consecintele, desi i-a spus dupa excizie v-a fi nevoie iar de interferon. Recent a facut RMN cu substanta de contrast cerebral si abdominal, rezultat BUN. Astept raspuns de la cei care au trecut prin asa ceva [cat mai urgent]. Starea generala a fratelui meu este buna. Va multumesc!

 8. camelya j spune:

  Buna ziua,

  As vrea sa va impartasesc si eu cazul meu.Sunt o proaspata mamica,am 30 de ani si anul acesta in luna martie am fost diagnosticata cu melanom malign,T 2a,clark IV,breslow 1,8 mm,2 ganglioni in metastaza,deci stadiul de boala III A
  Totul a inceput de la o banala alunita pe care o aveam din copilarie in zona inghinala si care nu m-a suparat niciodata,doar ca in perioada sarcinii din cauza ca mi s-a intins pielea pe burta,alunita s-a rupt in doua si isi schimbase culoarea.In urma unui control la dermatolog,am primit recomandarea sa fac o dermatoscopie a carui rezultat a fost suspiciune de melanom malign si am fost trimisa la Bucuresti pt investigatii.
  Pasul urmator a fost sa scot alunita cu margini de siguranta ca sa i se faca biopsie,operatie care am facut-o la sp.colentina.Biopsia a confirmat ca este melanom malign cu indicii care vi i-am spus mai sus.
  Dupa acest rezultat,mi s-a recomandat o serie de analize inclusiv CT.toate mi-au iesit f bune.Apoi am fost trimisa la sp.fundeni pt a mi se face o linfoscintigrafie urmata de biopsia ganglionului santinela.In timpul operatiei mi s-au scos 3 ganglioni din care doar unul parea suspect de metastaza,dar o biopsie mai amanuntita pe care am decis sa o fac in turcia la clinica anadolu din istanbul,mi s-a confirmat ca am un ganglion in metastaza iar pasul urmator a fost o a 3-a operatie,aceea de scoatere a tot lantului de ganglioni din zona inghinala,mai exact dupa picior.Mi s-au scos inca 16 ganglioni,din care toti au fost curati.
  Dr.de acolo mi-a spus ca a curatat zona f bine si ca tot ce a mai ramas de facut e sa incep trat.cu interferon.M-am intors in romania si am inceput demersurile pt a pregati dosarul cu acte pt casa de asigurari ca sa obtin aprobarea pt interferon gratuit,ceea ce mi s-a aprobat in 2 zile.Am citit prospectul la interferon si m-am cam ingrozit la ce reactii adverse poate da si am tot amanat momentul inceperii…dar gata,m-am hotarat sa il incep maine cu toate ca eu stiu ca pt cancer nu exista tratament dar am zis sa fac tot ce imi recomanda dr.
  Mi s-a tot spus de catre alte persoane cu acest trist diagnostic,ca e bine sa tin si un regim alimentar bazat mai mult pe fructe si legume si din care sa exclud carnea si tot ce tine de origine animala,precum ouale,branzeturile,laptele,sa renunt la dulciuri,sucuri cu acid,etc…zis si facut.
  Acum imi ramane doar sa ma incred in bunul Dumnezeu si sa sper ca imi pot vedea si eu baietelul facut mare(acum are doar 2 anisori).
  Multa sanatate va doresc!

 9. UN OM spune:

  salut,

  ar fi o idee foarte buna sa folositi propolis si echinaceea drept imunostimulante, precum si vit A,C,E drept ajutor in lupta impotriva degenerarii celulare;
  (fara vit din grupul B care stimuleaza dezvoltarea celulara)

 10. mona spune:

  Buna.prietenul meu in varsta de 27 de ani a fost diagnosticat in 2010,aprilie,cu melanom malign nodular.clark III,breslow 2mm.Si noi am facut o a 2 operatie in luarea marjei de siguranta,am facut ct-uri,analize si pet-ct..totul a fost in regula si inca este… sper.Cat despre interferon si noi am avut aceeasi problema:sa-l facem sau sa nu-l facem.Medicii au zis ca nu are nevoie pt ca stadiul lui este IA,tumora a fost de 2 mm si a fost excizata si toate analizele au iesit bine..au zis ca el in momentul asta nu mai are celule canceroase in organism,din punc de vedere medical el este vindecat si tot ceea ce trebuie sa faca este sa tina situatia sub control cu analizele regulate si pet-ct o data pe an(asta este cea mai performanta analiza care exista acum pe piata pt depistarea celulelor canceroase din tot organismul).Multa lume spune ca este vindecabil daca este descoperit in stadiile incipiente..el a avut noroc si l-a descoperit destul de devreme,ma rog la Dumnezeu sa fie unul dintre aceia care se vindeca de asa ceva.In final el nu a facut interferon si speram ca decizia a fost luata corect.Mereu ma uit pe site-uri.pe forum-uri..in speranta ca voi gasi solutii in caz de recidive..noi tratamente..ceva..o speranta.Imi este f frica de o recidiva,dar speram sa fie bine!multa sanatate tuturor

 11. mona spune:

  Doamna Dedu cum va mai simtiti?ce mai zic mediciidespre evoluatia bolii?sunteti bine?raspundeti-mi va rog ca as vrea sa mai vb cu dumneavoastra despre amarata asta de boala..multa sanatate si astept raspuns de la dumneavoastra!numai bine!

 12. marcela spune:

  as vrea s-o intreb pe Mona cum se numeste analiza performanta care se face o data pe an si in ce consta ? am fost si eu depistata cu melanom malign nodulat clark III si operata . am 2 luni de la operatie …nu mi s-a dat nici un fel de tratament .pt. ca la reevaluare , la 1 luna dupa operatie , mi-au iesit toate in regula …doresc sanatate tuturor , sa nu aveti sansa sa treceti prin stresul unui astfel de diagnostic !!

 13. paraschiv maria spune:

  am diagnosticul melanom malign cu metastaze ganglionare;va rog sa-mi transmiteti opinia ref la Clinica Anadolu .
  va multumesc

 14. camelia j spune:

  a trecut 1 an de cand am postat ultimul comentariu aici,in care va povesteam ca am fost diagnosticata cu melanom malign cu metastaza la 1 ganglion si pe atunci inca nu incepusem tratamentul cu interferon…uite ca timpul a trecut si am terminat ultima injectie de interferon.am facut intron a-alfa 2b,30 mui pe sapt. timp de 1 an,asta la recomandarea doctorilor din turcia de la clinica anadolu din istanbul.de la ultima operatie,mai exact iulie 2011 am fost periodic la controale acolo in turcia cat si aici in romania,la fiecare 6 luni mi se face in turcia pet-ct care de fiecare data a iesit bine rezultatul.ce pot sa va spun,ii multumesc lui d-zeu ca sunt bine si sper sa fiu bine pana la capat.la inceputul tratamentului cu interferon am avut o perioada de vre-o 2-3 luni in care am avut toate reactiile adverse posibile…dar cu timpul au disparut.doar in zilele in care faceam injectiile luam cate un paracetamol inainte pt a preveni durerile de cap si apoi eram ok.astept sa merg iar la 6 luni la control,adica luna viitoare sa vedem ce imi mai spun doctorii din turcia.
  va doresc sanatate!

  ps.pt paraschiv maria…despre clinica anadolu am numai pareri bune,doctorii sunt niste profesionisti,aparatura de ultima performanta…doar preturile mai piperate putin ca la noi,e o clinica de 5 stele si vi-o recomand cu incredere.pt orice eventualitate va las nr de tel de la relatii cu clientii,e o tipa pe nume alice care vb lb romana +902626785556

 15. oana spune:

  http://cancercompassalternateroute.com/tag/bloodroot/
  mama mea a murit de melanom malignpe 25.10.2012,crema black salve a juns la o saptamana dupa ce mama a decedat,am testat-o pe mine pe mai multe alunite si mi-a depistat o alunita cancerigena care dupa o saptamana dupa ce am aplicat crema a cazut,am aplicat iar n acel loc si a patruns mai profund pana ce a cazut a doua coaja in locul unde fusese alunita.sper sa va poata fi de folos

 16. Berinde Georgeta - Lia spune:

  sunt si eu intr-o situatie asemanatoare si gasesc aceste comentarii foarte folositoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*