Dr. Adina CHERICHEŞ – informaţii medicale pentru întreaga familie

Jurnal de Medic

28 februarie 2009 at 17:22

Conducerea tratamentului anticoagulant(cu Trombostop sau Sintrom)


anticoagulareDacă aţi fost diagnosticat cu una din următoarele boli: tromboză venoasă profundă, trombembolism pulmonar, fibrilaţie atrială, tromboză coronariană, infarct miocardic, dacă aveţi proteze valvulare la nivelul inimii probabil medicul dumneavoastră v-a prescris tratament anticoagulant cu anticoagulante orale cum ar fi Trombostop care conţine 2 mg acenocumarol sau Sintrom cu 4 mg acenocumarol.

Acest tratament este personalizat pentru fiecare pacient. El se face în funcţie de anumiţi parametri de laborator dintre care cei mai folosiţi sunt IP (indicele de protrombină) şi INR(internatinal normalized ratio):

Pentru un tratament optim trebuie atinse următoarele valori:

INR: între 2-3

IP: 25-30%

Aceşti parametri trebuie urmăriţi lunar sau mai des la indicaţia medicului dumneavoastră.

Dacă INR>3 şi IP<25% există riscul de sângerare şi doza de anticoagulant trebuie scăzută.

Dacă INR<2 şi IP>30% înseamnă că doza de anticoagulant nu este suficientă şi nu sunteţi protejaţi împotriva chegurilor de sânge şi de aceea trebuie crescută.

Întrerupeţi imediat tratamentul cu anticoagulante şi prezentaţi-vă la medicul dumneavoastră de familie, dacă:

  • urina dumneavoastră este roşie
  • observaţi sânge în scaun devenind negru ca păcura
  • vomitaţi sânge (vomă de aspectul zaţului de cafea)
  • vă apar vânătăi fără să vă fi lovit
  • sângeraţi din nas sau din gingii mai mult de câteva minute

În timpul tratamentului anticoagulant sunt interzise injecţiile intramusculare şi infiltraţiile.

Înainte de orice intervenţie chirurgicală sau stomatologică tratamentul anticoagulant trebuie sistat cu cel puţin 72 ore înainte şi reluat imediat după intervenţie.

Atenţie mare la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene şi la aspirină deoarece acestea pot creşte riscul de sângerări digestive.

Administrarea Trombostop-ului:

Medicamentul se administrează într-o singură priză pe zi. Doza de atac variază între 12-18 mg pe zi, iar doza de întretinere 2-6 mg pe zi. Pentru o anticoagulare eficientă se administrează:

2 mg pentru IP de 15%-25%
3 mg pentru IP de 25%-30%
4 mg pentru IP de 30%-35%
5 mg pentru IP de 35%-40%
6 mg pentru IP de 40%-45%

Etichete:, ,

- 36.267 vizualizări
25
  • CRISAN ANDREI
    00:27 on mai 23rd, 2009 1

    IN SFRISIT CA AM RASPUNSUL DORIT.
    MAI DORESC CEVA: CUM SE IA DOZA ZILNICA?
    EU IAU 5 mg/zi. DAR TOTUL SE IA DEODATA? NU TREPTAT IN CURSUL ZILEI? DOAR IN 12 ORE, SE TERMINA EFECTUL EI?
    AM FOST PARAZILAT IN 2004, IN PARTEA DRAPTA. SUNT IN REVENIRE, DAR CU GREU. PINA ACUM 3 LUNI, AM LUAT 1mg/zi.IN TARA.
    ACUM SUNT LA LONDRA, SI MI-A PRESCRIS DR. TREPTAT 1,2,3,4,5 mg/zi.SI ACUMA INCEP SA VORBESC MAI BINE. DAR DORM MULT.
    BUNUL DUMNEZEU SA VA AJUTE SI PE DV. PE MINE M-A AJUTAT.
    CRISAN
    05.22.09.

  • cristina lepadatu
    12:11 on mai 26th, 2009 2

    IAU SINTROM DE 4 DE APROX TREI ANI DUPA O TROMBOFLEBITA DESTUL DE DUBIOASA(IN SENSUL CA NU S-A PUTUT PRECIZA CU EXACTITATE CAUZA SI AM INTELES CA LA 39ANI NU E NORMAL SA FACI ASEMENEA
    ACCIDENTE).
    AS AVEA 2 PROBLEME NELAMURITE
    1.AS VREA SA OPRESC TRATAMENTUL DEOARECE AM INTELES CA AR FI TIMPUL SI NU STIU CUM SA PROCEDEZ (EXISTA O SCHEMA DUPA CARE SE OPRESTE SAU DE MAINE NU-L MAI IAU SI GATA)
    2.AR TREBUII SA MERG CU AVIONUL SI NU STIU DACA AM VOIE.
    MA PUTETI AJUTA CU UN RASPUNS LA INTREBARILE MELE?
    VA MULTUMESC

  • Ruxandra
    10:54 on iulie 8th, 2009 3

    Sotul meu ia sintrom, detralex si aspacardin pt ca a avut tromboflebita anul trecut. Cu cat timp inainte ar trebui sa intrerupa tratamentul pt dezintoxicarea organismului, in cazul in care ne hotaram sa avem un copil?

  • dinu adrian
    20:30 on august 4th, 2009 4

    buna ziua.iau sintrom o pastila zilnic si am inr 1.79 iar valoarea este 24.7(52.7%).este bine? multumesc

  • Reka
    18:49 on noiembrie 2nd, 2009 5

    Buna! Tata a avut anul trecut un AVC hemoragic, a fost operat. E sub tratament de Sintrom, dar acuma nu stim ce se intampla ca nu e eficient: pentru ca in 5. 10.2009 avea INR=2,36 si in 29.10.2009 avea INR=1,78, si azi 2.11.2009 are INR=1,76. Tratamentul care a fost indicat a fost 2mg, 2mg, si 1mg alternativ. Nu mai stiu ce sa fac, ca ar trebui sa aiba un INR de 2,5-3.Cu multumiri Reka din Cluj

  • alina
    14:51 on noiembrie 3rd, 2009 6

    buna ziua!sotul meu ia sintrom pentru un cavernom portal (la ficat, pe vena porta)de aproximativ un an si jumatate, dar nu are o valoare constanta a INR-ului; ultima data a avut INR – 1,22; TP-68% si IP – 15,60 si dr. i-a spus sa ia 2 zile o pastila, iar a treia jumatate.Eu asi vrea sa stiu daca nu cumva ar trebui schimbat acest tratament ? si mi-ar placea sa imi recomandati un dr. competent sa ma ajute sa poata lua doza corecta, mai ales ca in ultimul timp se simte foarte rau.

  • cornelia
    20:13 on aprilie 10th, 2010 7

    Am fost diagnosticata cu trombembolism pulmonar in 2006 si fac tratament cu sintrom;o zi o tableta si doua zile trei sferturi.Am intrerupt 72de ore pentru o extractie dentara si am reluat la recomandarea medicului la fel ca inainte.
    La un interval de o luna am verificat INR era 1,68 iar AP\IP 47,50.Mi s-a marit doza la o tableta zilnic iar dupa doua saptamini sa fac o noua verificare;INR 1,39 iar
    AP|IP 52,80.Marea mea nedumerire de ce a scazut INR chiar daca am marit doza de sintrom si mai ales ce fac in continuare.Culmea doctorul meu este in concediu.Va rog sa-mi spuneti ce sa fac sau ce sa nu fac, trebuie sa tin o dieta,nimeni nu mi-a spus nimic in sensul asta.
    Am uitat sa va spun nu s-a stabilit un punct de plecare a bolii.Cu multumiri

  • Elena
    21:05 on aprilie 10th, 2010 8

    Bnaa seara,

    Mama mea are 76 de ani , a avut un AVC in ianuarie si ia sintrom. Doresc sastiu daca are voie sa manance spanac, stefie, castraveti, ceapa verde, urzici, fasole verde, mazare.
    Va multumesc mult pentru ajutor.

  • vali
    14:06 on mai 23rd, 2010 9

    Prietenul meu ia sintrom de aproape un an de zile, as vrea sa stiu care ar fi efectele secundare , ce are voie si ce nu sa faca sau sa manance?

  • ichim iulia
    20:21 on iulie 6th, 2010 10

    Buna seara,sotil meu a facut un AVC urmat de doua interventii chirurgicale la cap,si ia Sintrom din luna octombrie 2009,Din decebrie 2009 cand a avut loc avc,el are inr-ul destul de mic,1,55,168,1,78,nu a avut pana in prezent niciodata 2,sau 2,5.Mi s-a spus de catre dr.cardiolog ca daca il mentinem intre 1,50-2,50,e bine,si zilele de miercuri si vineri sa-i dau 3 sferturi,iar in celelante zile cate o jumatate.va rog sa-mi dati si mie un raspuns pentru ca stau cu mare grija,El se simte f,bine,se vede pe zi ce trece ca Dumnezeu a facut o mare minune.Si spuneti-mi care este cauza de are inr-ul asa mic,ce ar trebui sa manance si ce nu.Daca are voie la zile festive sa bea o bere fara alcool.Va multumesc din suflet.

  • ALINA
    13:48 on octombrie 27th, 2010 11

    buna ! cine imi poate spune ce trebuie sa faca un pacient care ia trombostop, atunci cand este nevoit sa mearga la stomatologie.Avand in vedere ca nu are un medic care sa ii recomande doza de anticoagulant… va rog sa imi recomandati pe cineva; noi suntem din Botosani.Multumesc anticipat !

  • nyko
    10:21 on decembrie 20th, 2010 12

    buna am 20 de ani si iau sintrom de 3 ani,am auzit k dak iau sintrom nu pot face copii….va rog din suflet datim un raspuns ….va multumesc!

  • scarlat irina
    22:37 on ianuarie 23rd, 2011 13

    am 2 luni de cand m-am operat si sunt sub tratament cu sintrom. vreau sa stiu cu cat timp inainte trebuie sa intrerup tratamentul daca vreau sa fac un bebelus???????????????

  • parerea mea
    06:59 on ianuarie 24th, 2011 14

    @scarlat irina si @ nyko . nu sunt specialista dar cred ca ar trebui renuntat la sintrom si medicamente teratogene (care dau malformatii) cel tarziu la 10 zile dupa fecundatie cand oul nideaza in peretele uterului (se fixeaza si el, ca pina atunci e pe traseu :) si incepe sa se formeze placenta. primele 3 luni de sarcina sunt cele mai importante, fiindca atunci se formeaza organele fatului, deci atentie sporita atunci. Daca esti sigura ca ramai insarcinata cand iti planifici, renunta la medicamente cu 3 luni inainte de a concepe bb, cred ca se elimina orice toxina pina atunci. Sintromul poate fi inlocuit cu alte medicamente sau injectii pe timpul sarcinii care nu prezinta risc pentru fat. orice copil e un dar de la Dumnezeu si-ti schimba viata, nu renuntati la sarcina.

  • aricostel2006
    13:50 on iunie 1st, 2011 15

    BUNA ZIUA…AM FACUT ANALIZELE DE: APTT-TIMPUL ESTE DE 30,7S SI PT-TIMPUL ESTE DE 15,6,INDICELE DE PROTROMBINA ESTE DE 71,1% SI INR ESTE DE 1,286.TREBUIE SA MARESC DOZA DE TROMBOSTOP DE LA JUMATATE DE PASTILA PE ZI..LA 1 PASTILA?S-AU CUN TREBUIE SA IL IAU?CU RESPECT… VA MULTUMESC ANTICIPAT.

  • Ifteni Anca
    18:34 on iunie 15th, 2011 16

    Am 33 de ani si acum sapte ani am fost operata de stenoza mitrala. De atunci sunt sub tratament cu sintrom. As dori sa imi spuneti . Pot sa fac un copil? exista un alt tratament care sa inlocuiasca sintromul?Va multumesc.

  • romcea valentin
    11:09 on august 10th, 2011 17

    buna
    am 38 ani si sunt operat pe cord , protezare cu o valva mitrala.
    de 5 zile din greseala am luat o doza dubla de sintrom si de atunci singerez cand urinez. va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in acest caz
    va multumesc anticipat

  • silvia prunaru
    19:16 on noiembrie 8th, 2011 18

    ma intereseaza in cazul in care tratamentul cu sintrom nu este eficient digoxinul il poate inlocui pt fibrilatie atriala?

  • elena manole
    20:51 on aprilie 19th, 2012 19

    fac tratament cu sintrom tritace cate una pe zi si dilzem si detralex cate doua pe zi la ultima analiza mi-a iesit inr 1,36 cetrebuie facut crescuta doza sau scazuta? va multumesc

  • ANDA
    09:50 on iunie 1st, 2012 20

    Buna ziua.Am 29 de ani,in urma cu 3 ani am nascut prin cezariana dupa 11 zile am facut TROMBOZA VENOASA CEREBRALA am luat tratament ,acum sunt bine.Defapt sunt insarcinata in 5 luni,Ce riscuri am sa fac iara TROMBOZA VENOASA CEREBRALA?Am facut analize MUTATIA FACTORULUI V LEIDEN MI-A IESIT NEGATIV,MUTATIA PROTROMBINICA(FACTOR II) MI-A IESIT POZITIV SI PROTEINA C MI DE 135%,GENA MTHFR MUTATIA C677T MI-A IESIT GENOTIP HETEROZIGOT SI MUTATIA A1298C NEGAIV.MULTUMESC!

  • Dascalu P.Dora
    11:57 on iulie 15th, 2012 21

    Buna ziua,Cu aprox.3luni in urma dotorita unei Fibrilatii atriale am inceput tratamentul cu Trombostop cate o pastila de 2mg. timp de 6 zile si intr-o zi jumatate. saptamanal am facut analiza INR obtinand urmatoarele valori:1,98-1,85-1,80-1,82.Am varsta de 74 de ani si nu am niciun fel de sangerari sau alteVsemne…Considerati ca ar trebui saiau si in a saptea zi un comprimat intreg ? Va multumesc si asteptraspunsul Dvs. prin e-mail.

  • nina sahnazarov
    18:35 on ianuarie 5th, 2013 22

    Sora mea a avut operatie pt. inlocuirea valvei aortice, prin valva mecanica ATS nr. 21.Din 20 oct., de la externare, nu reusim sa stabilizam INR, si, desi am incercat modificarea prudenta a dozelor, cu control saptamanal al INR, instabilitatea se mentine. Cresterea dozei de Sintrom, de la 8 mg – cu un INR de 1,92, la 10 mg, a dus la cresterea INR la …5,26.Care ar fi conduita de urmat in continuare ?
    Stiu ca e prematur sa pun aceasta a doua intrebare, dar, in speranta stabilizarii INR , credeti ca ar fi posibil un zbor cu avionul in luna Mai ? ( este o calatorie necesara, din motive familiale).
    Va multumesc anticipat,
    Dr. Nina Sahnazarov

  • monica
    20:39 on martie 21st, 2013 23

    buna seara
    tatal meu a suferit o operatie pe cord (schimbare de valva mitrala), in urma cu 2.4 luni. de cate zile a descoperit o carie care il deranjeaza la o masea. cum trebuie sa procedam, tinand seama de faptul ca ia sintrom?
    multumesc anticipat.

  • alex mardare
    11:16 on iulie 30th, 2013 24

    buna…parintii mei iau trombostop dar problema este ca acum sunt la londra si mai stau o saptamana si nu le ajunge……
    ce poate sa ia aici ceva inlocuitor trombostopului…
    va multumesc

  • georgiana
    22:08 on august 9th, 2013 25

    buna seara .eu sun operata pe cord am o proteza la inima valva pulmonara mai exact iau tratament cu sintrom .am glanda tiroida scoasa si iau si eutyrox.as dori sa stiu in timpul sarcini cu ce se pot inlocui aceste tratamente si daca poate afecta bebele mentionez ca imi doresc un copil curand

 

RSS feed for comments on this post | TrackBack URI